عدم درک و تفاهم متقابل
به گزارش مهر، کارشناس ارشد حقوق ضمن بیان اینکه شاخصهای اصلی علت طلاق بیشتر مسائل اقتصادی و فرهنگی است، ابراز داشت: در بحث مراجعه به مشاوره برای طلاق علتهای مختلف وجود دارد که قسمت اعظم آن به عدم تفاهم و درک متقابل برمیگردد که دراینبین عدم شناخت زوجین نسبت به هم و عدم شناخت وظایف ازجمله عواملی هستند که بسیار زیاد در این موضوع دخیل است. داریوش بلبل حقیقی بابیان اینکه باید به مسئله فرهنگ بین زوجین ورود پیداکرده و جزو واحدهای درسی باشد، افزود: بهعنوان پیشنهاد حتی میتواند وزارت جدید به نام خانه و خانواده تشکیل شود لذا با توجه به اهمیت خانواده در دین اسلام و اینکه کوچکترین نهاد اجتماعی به شمار میرود جای این وزارت خالی است و از سویی دولت باید یارانه دهد تا آموزش و خانواده. کارشناس ارشد حقوق با تأکید بر اینکه مشاوره خانوادگی در زندگی الزامی است، اضافه کرد: هر خانواده مشاوره جدا باید داشته باشند تا افراد بهمحض مواجه با هرگونه مشکلی آن را با مشاور خود در میان قرار دهند متأسفانه بیشتر طلاقها ناشی از دخالتهای بیمورد اطرافیان است که هیچگونه تخصصی هم در این زمینه ندارند.
مقابله با طلاق مربوط به یک دستگاه نیست
مسئول دفتر آسیبهای اجتماعی بهزیستی استان سمنان نیز بابیان اینکه درزمینه کاهش طلاق از سال گذشته سامانهای درزمینه کنترل و کاهش طلاق راهاندازی شده است، ابراز داشت: در این سامانه خانوادههایی که متقاضی طلاق توافقی یا یکطرفه هستند ثبتنام میکنند و بهزیستی زمان را مشخص و در آن مهلت تعیینشده خانوادهها برای مشاوره مراجعه میکنند. غریبی با بیان اینکه از توان مراکز مشاوره خصوصی در این زمینه استفادهشده است، تصریح کرد: غربالگری توسط مرکز دولتی انجام و سپس به مراکز مشاوره بهزیستی ارجاع داده میشود و اگر به سازش منجر نشد مشاورههای پس از طلاق به خانوادهها ارائه میشود. او بابیان اینکه مواردی که به سازش منتهی میشود تا شش ماه مورد پیگیری قرار خواهند گرفت، افزود: در این زمینه خانوادههایی که نیاز به کمک مددکاری دارند و درزمینه معیشت با مشکلاتی که منجر به تقاضای طلاق شده باشد مواجه هستند کمک خواهد شد تا مشکل آنها رفع شود. غریبی در ادامه تصریح کرد: با توجه به فشارهای اقتصادی، شاغل شدن والدین و کم شدن ارزشها، عملکرد ضعیف نظام آموزشی از صدا سیما انتظار میرود با توجه به پرمخاطب بودن این رسانه درزمینه کاهش آسیبهای اجتماعی ورود پیدا کنند که متأسفانه کمترین تعامل و همکاری را در این زمینه دارد یک موشن درباره طلاق ایجاد شد که هزینه زیادی هم برد انتظار میرفت صدا سیما از آن استقبال کند اما بابت آن هزینه طلب کردند که اعتبارات ما جوابگو نیست و متأسفانه این موشن گرافی بایگانیشده است لذا مقابله با طلاق مربوط به یک دستگاه نیست و نیازمند همافزایی سایر ارگانها و نهادها است.
اغلب آموزشها مقطعی و کوتاهمدت است
عضو هیئت اندیشهورز فرمانداری شاهرود نیز بابیان اینکه آموزش همگانی یکی از بخشهای فعال معاونت اجتماعی است، ابراز داشت: با توجه به آسیبهای اجتماعی این نیاز آموزش همگانی در سطح جامعه احساس میشود لذا بر این اساس کارگروه بنیان خانواده با سمنهای فعال تشکیل دادهشده است و مشکلات و آسیبهای اجتماعی توسط این کارگروه در سطح جامعه رصد و کار آموزش شروع میشود. سید ابراهیم میری در ادامه تصریح کرد: آموزش نظیر کاشت یک نهال برای به ثمر رسیدن صبر، حوصله و زمان زیادی میخواهد لذا بهمنظور چیدن میوه این درخت پیگیری و نظارت مسئولان امر آموزش را میخواهد تا به نتیجه برسد اما متأسفانه اغلب آموزشها مقطعی و کوتاهمدت و در زمان به فراموشی سپرده میشوند. او بابیان اینکه بخش عمده پروندههای اختلافات خانوادگی و زناشویی از سردی روابط زوجین، کمبود مهر و عاطفه، عدم ابراز محبت عاشقانه از سوی زوجین ناشی میشود، افزود: اکثریت خانوادهها دچار طلاق عاطفی شدند در کنار این مقوله موتور قوی فضای مجازی بیشترین کمک را به جدایی و خیانت زن و شوهر از هم میکند و شاهدیم که بخش عمدهای از پروندهها ریشه خیانت دریکی از دوجین دارد که عامل کمبود مهر و محبت باعث شده شریکی دیگر انتخاب کنند. کارشناس آسیبهای اجتماعی ناجا در شاهرود هم ضمن بیان اینکه از کل پروندههای ارجاع به کلانتریها بالغبر ۷۶ درصد پروندهها منتج به نتیجه سازش شده است، ابراز داشت: دراینبین ۲۴ درصد پروندههای باقیمانده به مراجع قضایی رفتند و این مهم میطلبد تا واحد مددکاری اجتماعی قوی در حوزه صیانت و پیشگیری تشکیل شود تا بتوانیم طلاق عاطفی اتفاق افتاده را به زندگی واقعی برگردانیم. میری بابیان اینکه اکثر خانوادههایی که برای طلاق مراجعه میکنند جوان بدون فرزند یا دارای یک الی دو فرزند هستند، در ادامه تصریح کرد: معتقدیم اگر دورههای زوجدرمانی گذاشته شود و قبل از ازدواج آموزش مهارتهای همسر داری در دستور کار قرار گیرد میتواند به کاهش آسیب اجتماعی بسیار کمک کنند.
راهاندازی شبکه ارتباطی زوجین
مدیرکل امور اجتماعی استانداری سمنان نیز بابیان اینکه برای کاهش آسیبهای اجتماعی مجموعه عوامل باید دستبهدست هم دهند، ابراز داشت: به این منظور شبکه ارتباطی زوجین در استان راهاندازی و تعدادی از مشاوران حوزه خانواده بهعنوان همیاران زندگی ساماندهی شدند تا موضوع ازدواج تسهیل شود. امیر بینایی ضمن بیان اینکه توانمندسازی و آموزش زوجین قبل، حین و پس از ازدواج طی دوره پنجساله برای ثبات، تحکیم خانواده، فرزند آوری و فرزند پروری از اهداف طرح است، تصریح کرد: مشاوران همیاران زندگی در فرجه یک، سه و پنجساله زوجین را راهنمایی میکنند. امیر بینایی ضمن بیان اینکه استان سمنان در طلاق نسبت به استانهای دیگر در رتبه ۲۱ قرار دارد، افزود: میانگین سن ازدواج در زنان ۲۵ سال در مردان ۲۹ سال و سن طلاق در زنان ۳۲ سال و در مردان ۳۷ سال برای استان سمنان گزارششده است که متأسفانه بیشتر این طلاقها نیز در پنج سال اول زندگی صورت میگیرد. مدیرکل امور اجتماعی استانداری سمنان همچنین ضمن بیان اینکه دخالت بزرگترها و نبود وابستگی عمیق زوجین نسبت به هم و کاهش مسئولیتپذیر ازجمله علتهای طلاق برشمرد و اضافه کرد: در شبکه ارتباطی زوجین با آموزش و مشاوره این موارد برای خانوادهها بهصورت کامل مطرح میشود که البته این نیز بهتنهایی کافی نیست و میبایست کار گروهی با مشارکت همه دستگاهها صورت گیرد.